دکتر مهدی مجرب
متخصص جراحی عمومی

مراقبت های بعد از بوتاکس

بعد از بوتاکس چه کارهایی باید انجام داد؟

بعد از تزریق بوتاکس چکار کنیم؟ چه نکاتی را باید بعد از بوتاکس رعایت کرد؟ اقدامات بعد از بوتاکس بسیار ساده هستند. در زیر به برخی از کار‌هایی که می‌توان بعد از تزریق بوتاکس انجام داد اشاره می‌کنیم:

  1. شما می‌توانید بلافاصله پس از تزریق بوتاکس فعالیت‌های معمول خود را از سر بگیرید.
  2. ورزش سبک را می‌توان پس از گذشت ۴ ساعت از تزریق از سر گرفت (پیاده‌روی، آهسته دویدن).
  3. بلافاصله پس از تزریق به مدت ۲۴ ساعت سر خود را بالا و مستقیم نگه دارید (دولا و خم نشوید).
  4. تزریق بوتاکس به صورت، گاهی ممکن است موجب ایجاد برجستگی‌های کوچکی در مناطق تزریق شود. در صورت مواجهه با این موارد می‌توانید روی این مناطق یخ بگذارید. به این ترتیب این برجستگی‌ها خود به خود و در عرض چند ساعت و با سرعت زیاد از بین ‌می‌روند.
  5. پس از گذشت ۲۴ ساعت به آرامی صورت خود را ورزش دهید.
  6. ریتم و شدت ضربان قلب خود را در محدوده طبیعی حفظ کنید تا شدت جریان خون بالا نرود. این اتفاق کبودی و التهاب پوست را تشدید خواهد کرد. به همین دلیل است که توصیه می‌شود تا چند روز به سراغ فعالیت‌های سنگین نروید.
  7. شاید بهتر باشد پس از تزریق، باقی روز را استراحت کنید.
  8. به مدت ۴ ساعت به حالت ‌ایستاده قرار بگیرید.
  9. توصیه می‌شود بعد از بوتاکس از داروها و مواد رقیق‌کننده خون مانند چای سبز، ویتامین E و امگا ۳ استفاده نکنید زیرا آن‌ها حاوی موادی هستند که باعث خونریزی و کبودی پوست می‌شوند.
  10. بهتر است تا یک یا دو روز از حمام ترکی، سونا، استخر و دوش دوری کنید چون همانطور که همه ما می‌دانیم خطر ابتلا به عفونت از طریق استخر زیاد است.
  11. توصیه می‌شود شستشوی مو پس از تزریق بوتاکس تا ۲۴ ساعت بعد به تعویق انداخته شود. برای کسانی که به شستشوی صورت اهمیت می‌دهند، صورت را می‌توان ۴ یا ۵ ساعت پس از تزریق بوتاکس شست. توصیه می‌شود بعد از شستشوی صورت، مراقب باشید که ناحیه مورد نظر را به اشتباه ماساژ ندهید.

نکات مهم بعد بوتاکس پیشانی

تزریق بوتاکس در نواحی مختلف صورت کاربرد دارد. مراقبت‌های پس از تزریق بوتاکس در برخی از نواحی صورت دارای برخی تفاوت‌ها است. بوتاکس در ناحیه پیشانی نیز از جمله رایج‌ترین روش‌های درمانی به شمار می‌آید.

نتایج درمانی تزریق در این ناحیه با تبحر پزشک متخصص پوست و مو و کیفیت بوتاکس ارتباط مستقیم دارد. علاوه بر این تبعیت از دستورالعمل‌ها و توصیه‌های مراقبتی نیز می‌تواند در نتایج درازمدت این روش درمانی مؤثر باشد. از دیدگاه متخصصین هلیا کلینیک برخی از متداول‌ترین توصیه‌های مراقبتی تزریق بوتاکس در ناحیه پیشانی و دورچشم عبارتند از:

  1. اجتناب از اعمال فشار و ماساژ در ناحیه مذکور
  2. اجتناب از فعالیت‌های سنگین و طاقت‌فرسا
  3. اجتناب از سیگار و سایر دخانیات
  4. اجتناب از نوشیدنی‌های حاوی الکل
  5. اجتناب از استحمام، استخر، شنا و سونا
  6. اجتناب از نور مستقیم خورشید و بخار
  7. اجتناب از تعریق ناحیه پیشانی
  8. اجتناب از استفاده لوازم آرایشی بعد از بوتاکس
  9. اجتناب از شستن صورت
  10. اجتناب از خوابیدن به بر روی صورت

نکات مهم بعد از بوتاکس دور چشم

بوتاکس زیر چشم معمولاً به منظور از بین بردن خطوط پنجه کلاغی و چین و چروک‌های زیر چشم صورت می‌گیرد. چشم منطقه بسیار حساسی می‌باشد بنابراین باید تمام حواس خود را جمع کرد تا دوره نقاهت پس از تزریق به پایان برسد:

  1. یکی از مهمترین نکات بعد از تزریق بوتاکس در دور چشم این است که از مالش چشم‌ها و مناطق اطراف آن تا حداقل ۲۴ ساعت اکیداً پرهیز شود.
  2. بعد از گذشت ۲۴ ساعت در صورت احساس خارش می‌توان به آرامی آن‌ها را خاراند ولی نباید محل هدف فشار وارد شود.
  3. دیگر نکته مهم این است که نباید تا حدود حداقل ۱ ساعت بعد از تزریق، آرایش چشم انجام داد. بعد از آن توصیه می‌شود که در طی آرایش کردن، فشار زیادی به چشم و نواحی دور چشم که بوتاکس دریافت کرده‌اند وارد نکنید.
  4. همچنین بهتر است یک شب را بدون استفاده از عینک خواب بگذرانید.

مراقبت بعد از بوتاکس پیشانی و دور چشم

چنانچه در طی مطلب به آن اشاره شد، رعایت اصول بهداشتی و خوراکی در نتیجه نهایی روند درمانی بوتاکس از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. رعایت این اصول در رابطه با بوتاکس در نواحی دورچشم و پیشانی نیز به دلیل حساسیت پوست از اهمیت بیشتری برخوردار است. در ادامه به کلیدی‌ترین اصول مراقبتی بوتاکس در این نواحی اشاره خواهیم داشت.

  1. اجتناب از قرار گرفتن در معرض هوای آلوده
  2. اجتناب از مصرف برخی محصولات شیمیایی
  3. اجتناب از مصرف الکل و نیکوتین
  4. اجتناب از فعالیت‌های سنگین
  5. اجتناب از ماساژ صورت
  6. اجتناب از مصرف داروهای ضدالتهاب
  7. اجتناب از تعریق در نواحی ذکرشده

علاوه بر موارد ذکرشده و پس از ساعت‌های نخست تزریق بوتاکس در نواحی دور چشم و پیشانی انجام فعالیت‌های زیر می‌تواند نتیجه مطلوبی در نتیجه درمانی ایجاد کنند:

  1. مراقبت پوست با استفاده از کرم ضدآفتاب
  2. حرکت دادن و ورزش صورت
  3. پرهیز از دست زدن به محل تزریق
  4. استفاده از لوسیون‌های توصیه‌شده پس از گذشت روزهای اولیه بوتاکس

بعد از بوتاکس چی نخوریم

یکی از توصیه‌های بسیار مهم بعد از تزریق بوتاکس، نوع رژیم غذایی است که شما باید در چند روز اول در پیش بگیرید. با توجه به اینکه در زمان تزریق، سوزن وارد پوست می‌شود، در نتیجه بافت‌های زیر پوست دستکاری خواهند شد و عوارضی همانند التهاب، ورم و کبودی جزئی بروز می‌کند.

پس شما در تغذیه خود باید وسواس بیشتری به خرج دهید تا این عوارض تشدید نشده و هر چه زودتر فروکش کند. بنابراین خوردن مشروبات الکلی و مواد غذایی رقیق‌کننده خون همانند چای سبز یا مواد حاوی ویتأمین E از جمله مواد غذایی ممنوعه در چند روز اول بعد از بوتاکس هستند.

از طرف دیگر بهتر است به مدت چند روز از غذا‌های شور یا بسیار شیرین دوری کنید چون در این صورت ورم در ناحیه تزریق تشدید می‌شود و شما دوره نقاهت طولانی‌تری را تجربه می‌کنید.

غذا خوردن بعد از بوتاکس

پس از تزریق بوتاکس در رابطه با غذا خوردن نیز برخی ابهامات رایج بوده که در اینجا به آن‌ها پاسخ خواهیم داد. علاوه بر برخی داروها، برخی مواد خوراکی و غذایی نیز می‌توانند نتایج منفی در پروسه درمانی ایجاد کنند. توصیه‌های رایج غذایی و خوراکی هنگام تزریق بوتاکس عبارتند از:

  1. مصرف کافئین، به علت محرک اعصاب بودن توسط برخی متخصصین توصیه نمی‌گردد.
  2. مصرف چای سبز، دارچین، زنجبیل، روغن ماهی و برخی مواد غذایی دیگر به علت رقیق‌سازی خون توصیه نمی‌گردد.
  3. مصرف نوشیدنی‌های حاوی الکل اکیداً منع شده است. حداقل تا ۲ هفته پیش از تزریق بوتاکس مصرف آن را قطع کنید.
  4. پیش از انجام پروسه تزریق همانند سایر روزها می‌توانید به مصرف رژیم غذایی خود بپردازید؛ با این حال جهت کاهش استرس میزان آن را کم کنید.
  5. پیش از تزریق و تا ساعاتی پس از تزریق بوتاکس از نوشیدن بیش از حد آب خودداری کنید؛ زیرا این عمل می‌تواند موجبات تورم ناحیه تزریق را فراهم آورد.

خوردن چای بعد از بوتاکس

مراقبت‌ها و رعایت‌های بعد از تزریق بوتاکس شامل پرهیز از مصرف برخی مواد خوراکی نیز می‌شود. به طور مثال، مصرف رقیق‌کننده‌های خون در پروسه درمانی فرد می‌تواند تأثیرات منفی ایجاد کند. همچنین پیش از انجام پروسه بوتاکس، پرهیز از مصرف برخی مواد خوراکی توسط متخصص پوست و مو توصیه می‌گردد.

برخی از نوشیدنی‌ها که معمولاً در پروسه‌های درمانی پوست و مو مصرف آن توصیه نمی‌شوند، قهوه و چای سبز هستند. در ممنوعیت مصرف این مواد خوراکی میان برخی متخصص‌ها اختلاف نظر وجود دارد.

در حالی که برخی به بی‌خطری این مواد باور دارند، برخی دیگر از متخصصین توصیه می‌کنند که به دلیل محرک اعصاب بودن این مواد، از مصرف آن‌ها خودداری شود. همچنین برخی از داده‌ها نمایانگر این مطلب هستند که نوشیدن چای سبز باعث رقیق شدن خون شده و احتمال خونریزی در ناحیه تحت درمان را افزایش می‌دهد. همچنین مصرف روغن ماهی و داروهای ضدالتهاب نیز در این دوران توصیه نمی‌شود.

خوردن قهوه بعد از بوتاکس

همان‌طور که در طی مطلب به آن اشاره شد، مصرف برخی مواد خوراکی در هنگام پروسه درمانی ممنوع است. نوشیدنی‌های حاوی الکل در دسته مهم‌ترین مواد خوراکی منع شده قرار دارند.

مصرف کافئین و دخانیات به خصوص در روزهای نخست بوتاکس می‌تواند در برخی از افراد موجبات التهاب و تورم صورت را فراهم کند؛ با این حال بسیاری از متخصص‌های پوست و مو بر این باورند که منع مصرفی برای نوشیدن قهوه پیش از بوتاکس وجود ندارد.

علاوه بر این نوشیدن الکل و سایر موادی که موجبات رقیق شدن خون را فراهم می‌کنند، در مدت زمان ۱۰ روز قبل از تزریق بوتاکس نیز مجاز نمی‌باشد. رقیق شدن خون نیز می‌تواند تأثیرات منفی در روند درمانی ذکرشده ایجاد کند.

مصرف دخانیات و مشروبات الکلی در افراد مبتلا به پسوریازیس نیز می‌تواند نتایج منفی به مراتب بیشتری در روند درمانی ایجاد کند. علاوه بر این می‌بایست به مدت یک هفته قبل و یک هفته بعد از تزریق بوتاکس از قرارگیری در معرض سایر محرک‌ها جلوگیری شود.

بعد از بوتاکس میشه مسکن خورد؟

همان‌طور که در طول مطلب اشاره شد، مصرف برخی داروها در روزهای اول تزریق بوتاکس ممنوع است. برخی داروها مانند آسپرین و بروفن می‌توانند نتایج منفی در درمان ایجاد کنند. چنانچه داروی خاصی مصرف می‌کنید، پزشک معالج خود را مطلع کنید.

بعد بوتاکس چه قرصی نخوریم؟

یکی دیگر از چالش‌ها و سؤال‌های رایج در فضای مجازی در رابطه با بوتاکس، مصرف داروهای مجاز و لوازم بهداشتی پس از این پروسه درمانی می‌باشد. مصرف برخی داروها و مواد خوراکی می‌توانند نتیجه چشم‌گیری در نتیجه نهایی درمانی ایفا کنند. در ادامه فهرستی از داروهای متداول و مجاز پس از این پروسه درمانی را معرفی می‌کنیم:

  1. پارلاستامول
  2. تایلنول
  3. استامینوفن

در ادامه نیز برخی از داروهایی که مصرف آن‌ها ۱ هفته قبل و بعد پروسه درمانی منع شده است را معرفی می‌کنیم:

  1. آسپرین و داروهای ضدالتهاب
  2. داروهای گیاهی
  3. بروفن و ژلوفن

علاوه بر موارد ذکرشده، در طی مدت‌زمان‌ ذکرشده می‌بایست از مصرف برخی داروها و مواد غذایی که نسبت به آن‌ها حساسیت دارید اجتناب کنید. مراقبت‌های بهداشتی نیز باید در طی این مدت‌زمان در دستور کار شما قرار داشته باشد. این مراقبت‌ها در خصوص افراد مبتلا به عارضه پسوریازیس نیز از اهمیت بالاتری برخوردار است. همچنین می‌توانید در جهت بررسی موارد ذکرشده با پزشک پوست و مو در ارتباط باشید.

عوارض گریه بعد از بوتاکس

یکی از رایج‌ترین ابهامات متقاضیان تزریق بوتاکس پاسخ به این سؤال است که آیا گریه کردن پس از بوتاکس عوارضی را به دنبال دارد یا خیر. پاسخ به این سؤال منفی است؛ زیرا اشک ریختن تأثیری بر نتایج درمانی شما نخواهد داشت.

بنا بر عقیده متخصصین پوست و مو، گریه کردن تأثیری بر نتایج بعد از بوتاکس نخواهد داشت. همچنین متخصصین پیشنهاد می‌کنند پس از بوتاکس از عضلات اخم خود استفاده کرده و به این ترتیب به بوتاکس کمک کنید تا عملکرد مؤثری داشته باشد. پس از فرآیند تزریق بوتاکس به مدت ۴ الی ۶ ساعت از دراز کشیدن نیز اجتناب کنید.

گریه به صورت طبیعی تاثیری بر بوتاکس ندارد. اما باید بدانید که فشار آمدن بیش از حد معمول به عضلات صورت در زمان گریه کردن، می‌تواند منجر به حرکت بوتاکس شود. به همین دلیل، باید مراقب باشید که در هنگام گریه کردن، به ماهیچه های صورت خود فشار زیادی وارد نکنید و آن‌ها را مالش ندهید.

استراحت بعد از بوتاکس

نحوه استراحت بعد از بوتاکس نیز یکی از ابهامات متقاضیان این شیوه درمانی به شمار می‌رود. در این راستا باید توجه داشته باشید که روزهای اول و به‌خصوص ساعات اولیه پس از بوتاکس به رعایت‌ها و مراقبت‌های بیشتری نیاز دارد. تخطی از مراقبت‌های اولیه پس از انجام بوتاکس می‌تواند در نتیجه درمانی تأثیر زیادی ایجاد کند.

بر اساس نظر پزشکان متخصص پوست و مو بهتر است در ۴ الی ۶ ساعت اولیه از دراز کشیدن اجتناب کرده و به صورت نشسته استراحت کنید. در روزهای نخست از دراز کشیدن به حالت دمر اجتناب کرده و تا جای ممکن صاف بخوابید.

کارهایی که بعد از تزریق بوتاکس نباید انجام داد

کارهایی که بعد از بوتاکس نباید انجام داد؟ تزریق بوتاکس یک روش سریع و ایمن است که تأثیر بسیار کمی بر فعالیت‌های روزمره افراد می‌گذارد. برای اینکه این متد بتواند به طور مطلوب در عضله‌های هدف اثر کند، اقدامات احتیاطی و مراقبت ‌های بعد از بوتاکس که در زیر آمده‌اند معمولاً پیشنهاد می‌شوند:

  1. بعد از گذشت ۴ ساعت از تزریق اگر قصد خوابیدن دارید، نباید به هیچ‌وجه به صورت دمر یا روی صورت بخوابید.
  2. از پوشیدن کلاه یا لباس‌هایی که کاملاً روی پیشانی را می‌گیرند به عنوان یک مراقبت مهم بعد از بوتاکس پیشانی باید خودداری کرد. لباس‌های اینچنینی به نواحی مانند پیشانی فشار می‌آورند و ممکن است باعث پخش شدن بوتاکس در مناطق دیگر شوند.
  3. مسئله دیگر درمورد مراقبت بعد از بوتاکس، پرهیز از مصرف نوشیدنی‌های الکلی تا حداقل ۲۴ ساعت پس از تزریق است. این ممانعت به این دلیل است که الکل می‌تواند خون را مانند یک قرص آسپرین رقیق کند. بنابراین پرهیز از مصرف آن می‌تواند از کبودی جلوگیری کند.
  4. تا ۴۸ ساعت بعد از انجام تزریق، از انجام تمرینات سنگین و سخت پرهیز نمایید.
  5. اگر پزشک دارویی را تجویز کرده است، به طور منظم باید آن را مصرف کنید.
  6. تا ۲۴ ساعت باید از آب زدن به مناطق تزریق اکیداً خودداری نمایید.

توصیه می‌شود قبل از انجام هرگونه تمرین شدید، ۲۴ ساعت صبر کنید. از جمله این تمرینات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. تمرین با وزنه و استفاده از دمبل
  2. مبارزه متقابل
  3. دویدن مسافت طولانی
  4. یوگا (انجام موقعیت‌هایی که بدن برعکس می‌شود)

ممنوعات بعد از بوتاکس

همان‌طور که گفته شد، رعایت برخی از دستورالعمل‌ها و توصیه‌های مراقبتی می‌تواند نتایج بسزایی را در روند درمانی به دنبال داشته باشد. برخی از این مراقبت‌ها در کوتاه‌مدت توصیه شده که عبارتند از:

  1. عدم مصرف رقیق‌کننده‌های خون
  2. عدم خم کردن سر در روز اول
  3. عدم دراز کشیدن به روی صورت
  4. عدم ماساژ ناحیه تزریق
  5. عدم مصرف برخی داروهای ضدالتهاب
  6. عدم مراجعه به استخر و سونا
  7. عدم قرارگیری در معرض فشار و بخارآب
  8. عدم مصرف روغن ماهی و ویتامین E
  9. کنترل فشارخون

برخی دیگر از مراقبت‌ها نیز در درازمدت نیز توصیه می‌شود. به عقیده متخصصین هلیا کلینیک، برخی از مراقبت‌های کلی که اعمال آن‌ها در دوره درمانی و پس از آن می‌تواند نقش مؤثری در شادابی و سلامت پوست ایفا کند عبارتند از:

  1. دوری از مصرف نوشیدنی‌های حاوی الکل
  2. دوری از استعمال سیگار و دخانیات
  3. اعمال سبک غذایی ارگانیک
  4. پرهیز از فعالیت‌های سنگین
  5. دوری از آلودگی و آلاینده‌ها
  6. کاهش استرس و مدیریت آرامش